Alüminyum Ekstrüzyon
Ekstrüzyon, silindirik metal parçaların yani kamaların bir alıcı içerisine yerleştirilmesi ve baskı işleminden sonra ekstrüzyon kalıbından geçirilmesi işlemidir. Bu işlem sayesinde boru, şerit ve çubuk gibi uzun kesitler elde edilir. Ayrıca matris deliği ürün kesiti şeklinde, döküm, haddeleme veya kama gibi makinelerle üretilir.
Alüminyumun belirli bir kalıptan şekillendirilerek çıkarılması işlemine alüminyum ekstrüzyon denir. Başka bir deyişle alüminyum ekstrüzyon, alüminyum alaşımlı malzemenin belirli ölçü ve profillere göre bir kalıptan zorlanarak çıkarılmasıdır. Çeşitli ürünler elde edilir, örneğin 5.200 milimetre çapında şeritler, 800 milimetreye kadar iç çaplar ve 8 milimetre kalınlığında ve daha karmaşık formlar elde edilir.
Bu işlem, alüminyumu kalıptan dışarı iten güçlü bir dövme şeklindedir, burada parça bir kalıp olarak çıkar ve daha sonra bir salgı yoluyla çekilir. Ayrıca ekstrüzyon işlemi alüminyum kalıpların ön ısıtılması olarak da adlandırılabilir. Böylece alüminyum kolayca şekillendirilir ve basınç azaltılır
Alüminyum Ekstrüzyon Süreci
Alüminyum, sembolü Al ve atom numarası 13 olan gümüş renkli bir metal elementtir. Doğada genellikle boksit cevheri olarak bulunur. Oksidasyona karşı da yüksek bir dirence sahiptir. Bu direnç pasivasyon özelliği ile sağlanır. Sanayide birçok sektör tarafından milyonlarca farklı ürünün üretiminde kullanılan alüminyumun dünya ekonomisindeki yeri de oldukça önemlidir. Alüminyum, hafifliği ve dayanıklılığı nedeniyle ulaşım, inşaat, uzay ve havacılık sektörleri için vazgeçilmezdir.
Alüminyum Ekstrüzyon işlemi 10 adımda gerçekleştirilir. Bu adımlar aşağıdaki gibidir:
- Alüminyum ekstrüzyon kalıplarının hazırlanması, ısıtılması ve baskı makinesine yüklenmeye hazır hale getirilmesi,
- Alüminyum biyetlerin gerekli sıcaklık ayarına göre ayarlanması,
- Konveyör uzunluğuna göre biyet uzunluğunun ekstrüzyona yerleştirilmesi,
- Biyet kaset içine alınır,
- Zımba biyetleri kalıba doğru iterek istenilen şekle göre yuvarlak kalıptan çıkarılması,
- Çıkan malzemenin kalınlığı ve yüzeyi gibi parametrelere göre azot, su ve hava soğutma sistemlerinin kullanılması,
- Çıkan profilin konveyör ve germe uzunluğuna göre kesilmesi,
- Elde edilen profiller oda sıcaklığına gelmesi,
- Oda sıcaklığına gelen malzemelerin gerilmesi,
- Gerilmiş malzemelerin istenilen uzunluğa göre kesilmesi
Alüminyum Ekstrüzyon Yöntemi
Doğrudan Ekstrüzyon
Doğrudan ekstrüzyonda ısıtılan biyet manşona düşürülür ve bir zımba ile kalıptan çıkarılır. Biyet ve zımbanın hareket yönü aynıdır. Dolaylı yönteme kıyasla doğrudan ekstrüzyonda çeşitlilik daha fazladır. Ayrıca farklı genişliklerde profil kesitleri kolaylıkla üretilebilir.
Ancak direkt ekstrüzyonun bazı sınırlamaları vardır. Bunlar:
- Baskı gücü diğer yöntemlere göre çok daha yüksektir.
- Çekirdek ve kovan bu yöntemde daha fazla hasar alabilir.
- Yüksek sıcaklık bir problemdir.
- Diğer yöntemlere göre daha düşük ekstrüzyon hızına sahiptir.
Erdoğanlar Alüminyum, biyetleri temizleyerek ürün kalitesini yüksek tutmak için biyet fırçalama sistemi, farklı sertlik ayarlarına sahip beş yaşlandırma fırını, yüksek parlaklıktaki ürünlerde ekstrüzyon çizgilerini önlemek için kalıp parlatma makineleri ve eloksal yüzey kaplamasından sonra renk farklılıklarını önlemek için hız kontrol sistemi kullanmaktadır.
Yaşlandırma Süreci
Alüminyum zaman geçtikçe daha dayanıklı ve sert bir malzeme haline gelir. Doğal süreçlerde ürünün sertleşmesini beklemek uzun zaman alır. Bu nedenle süreyi kısaltmak için yapay yaşlandırma fırınları kullanılır. Yapay yaşlandırma fırınlarında, üretilen malzemeler belirli bir süre pişirime tabi tutulur. Böylece ürünler sanki doğada uzun yıllar beklemiş gibi sertleşir.
Yapay yaşlandırma fırınlarına 2000, 6000 ve 7000 serisindeki alaşımlar yerleştirilir. En yaygın olarak kullanılan t5 ve t6 yaşlandırma fırınlarına getirilerek yaşlandırma süreci hızlandırılır. Bu işlem, çekme mukavemetini 69Mpa’ya kadar önemli ölçüde artırabilir. Söz konusu süreç, istenen standartlara ulaşılabilmesi için oldukça önemli bir süreçtir.
Neden Erdoğanlar Alüminyum?
Erdoğanlar Alüminyum, uzman ve profesyonel ekibi ile istenen şekilleri üretmek için en son teknolojiyi ve birincil kütükleri kullanır. Sonucun beklediğiniz gibi olmasını sağlamak için sıkı mekanik özelliklere ve tutarlı yüzey kalitesine vurgu yapılır. Bu bağlamda fabrika 5 adet Pres makinesi ile çalışmaktadır. Bunlar; 1350 (5”) – 1600 (7”) – 1900 (7”) – 1950 (7”) – 3400 (9”). 5 adet pres makinesi ile aylık yaklaşık 2500 ton üretim yapılmaktadır.
Bunların yanı sıra elde edilen ürünün kalitesini ve esnekliğini arttırmak, yüzey kaplama (eloksal) işlemi sonrası oluşabilecek renk dengesizliğini önlemek amacıyla biyet fırçalama sistemi, 5 adet yaşlandırma fırını, kalıp parlatma makineleri ve hız kontrol sistemleri bulunmaktadır. Isıl işlem sonrası elde edilen profilin soğutma işlemi de çok önemlidir. Bunun için azot, hava ve su soğutma sistemleri kullanılmaktadır.
Erdoğanlar Alüminyum sadece yüksek kaliteli alüminyum ekstrüzyon kalıpları kullanmaktadır. Böylece elde edilen ürünün kalitesi üst düzeydedir. Isı ve dengesiz basınç uzman ekip ve ekipmanlar tarafından kolayca kontrol edilir.
Görsel amaçlı üretilen alüminyum profillerde dekoratif bir görünüm oluşturmak gerekir. Bu dekoratif görsellik bir çeşit oksidasyon ile sağlanır. Oksidasyon anodize kaplama ile gerçekleşir. Alüminyum üzerinde 1-2 mikronluk bir oksit tabakası kalınlığı vardır. Bu işlemden sonra 1-25 mikron seviyesine çıkar. Bu değer seviyesine ulaşılması ürünü korozyona karşı daha dayanıklı hale getirdiği gibi dekoratif bir görünüm de oluşturur. Kaplama öncesi ürüne uygulanan yüzey işlemleri mat ya da parlak olarak istenilen görünümü oluşturur.